ART OBSERVATORY 1

/ Prezentarea cursanților, despre practica lor artistică, conceptele pe care le urmăresc, unde doresc să ajungă în viitor (45 minute)
/ Mentor Talk: Prezentarea platformelor online Tehnoarte și Zona de artă critică, ce vor oferi în cadrul cursului mijloacele artistice și tehnice necesare, precum storymaps, observatoare artistice pe harta interactivă ArcGIS, utilizarea hărții globale ca o galerie de artă etc. Tehnologia telecomunicării va fi utilizată ca o metodă de (inter)acțiune pentru artiști și public (15 minute).
/ Prezentarea cursului: Action Art. Arta care provoacă, cu rol de a identifica / analiza / releva aspecte ale crizei globale și de a găsi posibile soluții creative pentru rezolvarea problemelor societății. Acest demers artistic este situat într-o relație directă cu <zona de artă critică>, dar și cu <zona critică> a Pământului, un concept științific reprezentat tot mai des în proiectele de artă contemporană:
- Atmospheric Forest de Rasa Smite și Raitis Smits, festivalul “Critical Zones“ ZKM | Karlsruhe / Observatory of Earthly Politics (2020);
- Remains de Davide Quayola (UK/IT) / expoziția Global Shift / Ars Electronica (2019);
- Debrisphere de Anca Benera și Arnold Estefan, expoziția “Natural Histories. Traces of the Political” MUMOK Viena (2017);
- Self Defence de Miki Velciov, platforma Zona de Artă Critică, Timișoara 2020;
- Seria Exodus de Nicolò Filippo Rosso, festivalul World Press Photo (2020) (50 minute).





/ Dezbatere: Explorarea practicilor avangardei secolului al XX-lea ce au condus la definirea artei ca acțiune, de la Pictopoezia dadaistă la acțiunile performativ-colaborative postbelice până și la instalațiile interactiv-imersive multimedia intermediate de telecomunicare; nu în ultimul rând, arta acțiune ajunge să coincidă cu viața, prin diferite forme de artă critică adresate societății (de la activismul artei video până la acțiunile de tipul I Can’t Breathe realizate de manifestanți în contextul crizei rasiale din Minneapolis, ca urmare a morții lui George Floyd). Studierea gradelor de provocare a publicului printr-o documentație asupra acționismului din România în perioada comunismului (conform bibliografie) (30 minute).


/ Aplicație (1): Arta critică și creativitatea individuală. În condițiile în care arta ajunge să coincidă cu viața, artistul se plasează pe o poziție critică în raport cu propria existență prin prepararea unui obiect personal (readymade) sau a unei situații din viața de zi cu zi (acțiune / performance / site-specific). Tehnologia mobilă poate fi folosită martoră a acțiunilor artistului, ori ca metodă de provocare a privitorului. Conținuturile multimedia vor fi cartografiate în contextul unor observatoare artistice plasate pe platforma de hărți ArcGIS (30 minute).

/ Feedback: (10 minute)
/ Resurse: Dicționarul avangardelor (Dan Grigorescu), Manifestele futurismului (Filippo Tommaso Marinetti), Acționismul în România în timpul comunismului (Ileana Pintilie), Plastica socială. Materiale despre Joseph Beuys (Harlan / Rappmann / Schata)
